Haptonomie

In de haptonomie staat voelen centraal. De tast is ons eerst ontwikkelde zintuig en is verbonden met alle andere zintuigen en het denken. Door het vermogen naar binnen te voelen houden we contact met onszelf: onze gevoelens, verlangens en emoties. Door het vermogen naar buiten te voelen kunnen we ons op de omgeving afstemmen.

 


Lichaam, ziel en geest zijn in de haptonomie een ondeelbaar geheel. We wonen levenslang in ons lichaam. Ons lijf is een verhalenverteller. Het drukt uit hoe we ons nú voelen en wat we willen. Het vertelt ons ook waar we vandaan komen: onze emotionele geschiedenis en hoe we geleerd hebben om contact te maken.

 

Als lichaam, ziel en geest in goede harmonie zijn zit je lekker in je vel. Je beweegt soepel, staat gemakkelijk en met plezier in het leven. Disbalans ontstaat vaak doordat denken, willen en moeten de overhand nemen. Voelen wordt een ondergeschoven kind en er ontstaan klachten.

Haptonomie helpt om jezelf als geheel terug te vinden en weer naar je lichaam te luisteren. Het helpt om gevoelens de ruimte te geven en te dragen. Dit gebeurt door directe aanraking, maar ook in gesprek en oefeningen.

Barbara van Ruitenbeek | Jacobijnenstraat 15 | 3512 TH Utrecht | 06-42811452 | e-mail Barbara